دوره «سیر انقلاب از قاجار تا محمدرضا پهلوی» تحت تدریس استاد محمد رحیم عیوضی، به تحلیل تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایران در دوران قاجار و پهلوی میپردازد. این دوره با هدف ارائه یک نگاه تحلیلی و اندیشهورزانه به انقلاب اسلامی ایران، زمینههای شکلگیری آن را مورد بررسی قرار میدهد. استاد عیوضی در این دوره، از تعریف انقلاب و تفاوت آن با کودتا و شورش گرفته تا تحلیل وضعیت اقتصادی و سیاسی ایران و اروپا در قرن نوزدهم، به بررسی عوامل مختلفی که منجر به انقلاب اسلامی ایران شدند، میپردازد.در این دوره، نقش الگوی شبهترقیخواهی غربگرا در ایجاد تغییرات فرهنگی و اجتماعی، و مقاومت جامعه ایران در برابر این تغییرات، بهویژه در دوران حکومت پهلوی اول و دوم، تحلیل میشود. همچنین، استاد عیوضی با بررسی شکست مشروطه و روی کار آمدن سلسله پهلوی، تأثیرات این تحولات بر جامعه ایران و پیامدهای فرهنگی-اجتماعی آن را روشن میکند. در نهایت، این دوره به تحلیل تغییرات هویتی و اجتماعی در ایران در دوران پهلوی و چگونگی شکلگیری انقلاب اسلامی میپردازد.
هدف کلی دوره «سیر انقلاب از قاجار تا محمدرضا پهلوی»، تحلیل و بررسی عواملی است که منجر به شکلگیری انقلاب اسلامی ایران شد. این دوره به واکاوی تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایران از دوران قاجار تا پهلوی، نقش الگوهای غربگرایانه، و مقاومت جامعه ایران در برابر این تغییرات میپردازد. هدف اصلی آن ارائه درک عمیق از زمینهها و پیامدهای انقلاب اسلامی در بستر تاریخ معاصر ایران است.
ویژگی های متمایز دوره:
- تحلیل جامع تاریخی: دوره به بررسی تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایران از دوران قاجار تا پهلوی میپردازد و رویدادهای کلیدی تاریخ معاصر ایران را تحلیل میکند.
- مقایسه و تفاوت انقلاب با کودتا و شورش: یکی از ویژگیهای برجسته این دوره، بررسی دقیق تفاوتهای میان انقلاب، کودتا و شورش است و نحوه شکلگیری و تحولات انقلاب اسلامی ایران را از این منظر تحلیل میکند.
- بررسی الگوهای غربگرایانه: دوره به تحلیل تاثیرات الگوهای شبهترقیخواهی غربگرا بر جامعه ایران و مقاومتهای فرهنگی و اجتماعی در برابر این تغییرات میپردازد.
- نقش سلسله پهلوی: استاد به بررسی اقدامات و سیاستهای دولتهای پهلوی اول و دوم در جهت پیادهسازی الگوهای غربی و پیامدهای آن برای ایران و انقلاب اسلامی میپردازد.
- مطالعه تغییرات هویتی و اجتماعی: دوره تغییرات اجتماعی و هویتی در دوران پهلوی و چگونگی شکلگیری هویت اسلامی ایران پس از آن را بررسی میکند.
- تمرکز بر پیوستگی تاریخی: این دوره به رابطه و پیوستگی تاریخی میان حوادث مختلف در ایران از دوران قاجار تا پیروزی انقلاب اسلامی توجه دارد و روند تکاملی این تحولات را تحلیل میکند.
این دوره چه نیازی از شما برآورده می کند:
- درک تحولات تاریخی ایران: این دوره به شما کمک میکند تا تحولات کلیدی تاریخ معاصر ایران از دوران قاجار تا پهلوی را بهطور عمیقتر و مفهومیتری درک کنید.
- شناسایی علل انقلاب اسلامی: با شرکت در این دوره، شما علل و زمینههای شکلگیری انقلاب اسلامی ایران و عواملی که منجر به آن شدند را بهطور دقیق خواهید شناخت.
- تمایز میان انقلاب و دیگر اشکال تغییرات اجتماعی: دوره به شما این امکان را میدهد که تفاوتهای اساسی میان انقلاب، کودتا و شورش را درک کرده و مفهوم انقلاب را بهطور عمیقتری بیاموزید.
- تحلیل تاثیرات غربگرایی: شما میتوانید تأثیرات و پیامدهای الگوهای غربگرایانه در ایران و مقاومت اجتماعی در برابر آنها را بهطور دقیق تحلیل کنید.
- درک تغییرات هویتی و اجتماعی: این دوره به شما کمک میکند تا روند تغییرات هویتی و اجتماعی در دوران پهلوی و تاثیر آن بر انقلاب اسلامی را شفافتر درک کنید.
- کسب بینش در مورد سیاستهای پهلوی: با مطالعه این دوره، شما قادر خواهید بود سیاستهای دولتهای پهلوی و پیامدهای آنها برای جامعه ایران را ارزیابی کنید و نقش آنها در تحولات سیاسی کشور را شناسایی کنید.
مخاطبان دوره:
- دانشجویان تاریخ و علوم سیاسی
- محققان و پژوهشگران تاریخ معاصر ایران
- اساتید و معلمان تاریخ
- فعالان سیاسی و اجتماعی
- علاقهمندان به تحلیل تحولات اجتماعی و انقلابها
- دانشجویان رشتههای جامعهشناسی و مطالعات فرهنگی
با شرکت در این دوره قادر خواهید بود:
- تحلیل تحولات سیاسی و اجتماعی ایران را از دوران قاجار تا پهلوی بهطور عمیقتری انجام دهید.
- علل و زمینههای شکلگیری انقلاب اسلامی ایران را شفاف و دقیق شناسایی کنید.
- تفاوتهای اساسی میان انقلاب، کودتا و شورش را بهطور کامل درک کرده و تحلیل نمایید.
- پیامدهای الگوهای غربگرایانه در ایران و تاثیرات آن بر تحولات اجتماعی و فرهنگی را ارزیابی کنید.
- روند تغییرات هویتی و اجتماعی در دوران پهلوی و ارتباط آن با انقلاب اسلامی را تحلیل کنید.
- نقش سیاستهای دولتهای پهلوی را در تحولات سیاسی و فرهنگی ایران شناسایی و بررسی نمایید.
انقلاب بی ریشه انقلاب نیست، کودتاست، شورش است، صرفا یک حادثه است. انقلاب به درختی می ماند که ریشه های مستحکم در تاریخ سیاسی و فکری کشور انقلابی دارد. انقلاب اسلامی ایران، ریشه در اعمال و اندیشه های سلبی و ایجابی طبقه روحانیون در نفی استعمار و استبداد دارد